Câţi clienţi a pierdut BCR după ce Austria nu a permis României să intre în Schengen. Numărul spune multe despre români
Nemulțumirea românilor cu privire la refuzul Austriei ca România să intre în spațiul Schengen a mers mai departe cu luarea unor măsuri drastice cu privire la statul care s-a împotrivit. BCR a pierdut clienți, în timp ce alți români au făcut demersuri în sensul de a „sancționa” la rândul lor austriecii.
BCR reprezintă cea de-a doua instituție bancară din țară și este, totodată, membru al grupului austriac Erste. Deși se aștepta la o cifră mai impresionantă, respectiva instituție nu a pierdut foarte mulți clienți, după cum a afirmat vicepreședintele BCR, Dana Dima.
În cadrul unei emisiuni de la radio, aceasta a declarat că, în urma mesajelor din spațiul public de a se încerca boicotarea companiilor austriece, din cele peste 2,8 milioane de conturi deschide de către români la respectiva bancă, doar 12 persoane au decis să „încheie socotelile” cu BCR.
„Îmi asum responsabilitatea de a nu detalia foarte mult pentru fiecare client în parte. Dar nici nici nu aș vrea să minimizez importanța fiecărui client. Nu reprezintă sub nicio formă un impact în bilanțul băncii, pentru că, dincolo de toate, suntem o bancă solidă, puternic capitalizată, iar efectul celor 12 clienți persoane fizice nu este important”, a spus Dana Dima, într-o emisiune la Europa FM.
Numărul de clienți pierdut de BCR este foarte mic
Pe de altă parte, Dana Dima a declarat că decizia Austriei de a se împotrivi la aderarea României în Spațiul Schengen „este un moment de dezamăgire pentru noi toți”. Aceasta a mai afirmat că toți cei 5.300 de colegi ai săi au fost la fel de dezamăgiți de decizia Austriei. Vicepreședintele BCR a mai explicat cum sprijină grupul bancar aderarea României în spațiul mult dorit.
„Avem eforturi concrete, la nivel de grup Erste și la nivelul Băncii Comerciale Române, de a informa și de a sprijini demersurile politice și diplomatice și aș vrea să vă spun foarte clar și responsabil că aceste demersuri sunt la nivel de cancelar și de președintele al Austriei, pentru că noi considerăm că România trebuie să fie parte din Europa și trebuie să aibă aceleași drepturi și aceleași responsabilități în același timp ca orice țară din Europa”.
Întâlnirile respective au avut loc și înainte de a se vota în cadrul Consiliului JAI. Astfel că BCR că la nivel executiv, au existat mai multe discuții cu privire la „poziționarea avantajelor economice ale României” și la faptul că țara noastr reprezintă un punct la fel de important pe harta Europei.